Marius Budăi a vorbit, recent, în cadrul unei conferințe de presă, despre situația actuală a pensiilor din România. Ministrul Muncii și Protecției Sociale nu a dat deloc o notă optimistă, când a discutat despre posibilitatea de a le face o bucurie pensionarilor. Pe de altă parte, nu se pune problema de o plafonare a pensiilor care să fie impusă de Comisia Europeană.
Majorarea pensiilor este o discuție și o promisiune fără de sfârșit din partea autorităților. Seniorii români au un nivel de trai jignitor de modest, mai ales cei care au pensii de o mie și ceva de lei și, din acest puțin, trebuie să trăiască. În cealaltă extremă, sunt și vârstnici care au pensii speciale de zeci de mii de lei și trăiesc în lux, cu „promisiunea” că li se vor tăia aceste sume, rămasă doar la nivel declarativ.
(CITEȘTE ȘI: Anunțul făcut de CNPP. Data exactă la care intră pensiile pe card și ajunge poștașul la domiciliu, în iunie 2023)
Pentru a face traiul, măcar, puțin mai acceptabil pentru bunicii uitați ai României, autoritățile au adus pachete europene, vouchere alimentare, ajutoare pentru încălzire și alte minuni. Dar cu pensiile ce se întâmplă? Marius Budăi, în funcția sa de ministru al Muncii, nu dorește să aducă „speranțe”. Așadar, iar stagnează pensiile?
„Nu vrem să aducem speranțe pe care să nu le putem îndeplini. Am spus foarte clar, grijă noastră principala e să ducem programele la bun sfârșit, să ducem programul Sprijin pentru România la sfârșit, cardurile de alimente, suntem atenți la evoluția cifrelor. Eu în viață mea nu o să-mi permit să aduc vreo speranță seniorilor româniei pe care să nu o pot respecta”, a declarat ministrul Budăi.
(CITEȘTE ȘI: Schimbare importantă pentru pensionari! Ce se întâmplă cu pensiile, în mai 2023)
În anii anteriori, autoritățile au spus că nu pot să mărească pensiile deoarece Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) ar conține un jalon aprobat cu Comisia Europeană care împiedică procesul. În legislație ar fi apărut o plafonare a cheltuielilor pentru acordarea pensiilor de 9,4 din PIB (produsul intern brut al țării, n.r.). Ulterior, acel jalon ar fi „dispărut” sau, așa cum susține ministrul Muncii, nu există.
„Trebuie să știm cu toții că nu există – am verificat foarte atent legislația tuturor statelor membre UE – niciun fel de plafonare. Nu există niciun fel de plafonare, mai mult, nici în PNRR-urile altor state nu există astfel de plafonări”, a mai declarat Marius Budăi.
Rămâne de văzut ce decizii se vor lua în cazul celor două subiecte extrem de discutate, dar, încă nerezolvate în România: pensiile prea mici și pensiile mult prea mari.
(CITEȘTE ȘI: Anunțul anului despre salarii și pensii. Marcel Ciolacu a lămurit viitorul pensionarilor și al bugetarilor)